Testmethode Buitenverf

Hoe hebben wij de buitenverven getest? Lees dat hier.


De soorten buitenverf zijn geschilderd op een met universele grondverf gegrond plankje in formaat A4. Het plankje is daarna voorzien van een kitrand en een twee-componenten-plamuurstreek. De kit en de plamuur zijn daarna weer gegrond. 

- De verf is aangebracht met een universele kwast, waarbij we steeds dezelfde hoeveelheid hebben gebruikt, namelijk 2 lagen van 5 ml. 

- De plankjes zijn allemaal op dezelfde dag geschilderd in identieke omstandigheden.

- Na twee weken droging zijn de plankjes op het terras van ons bedrijfspand geplaatst.

- Na 20 maanden hebben we de plankjes schoongemaakt en beoordeeld.

De beoordelingen hebben we als volgt uitgevoerd:

Informatie op het blik & milieu: we hebben de etikettten beken op een groot aantal aspecten, en op leesbaarheid. Het ontbreken van een aspect kost punten. Voor verfsoorten die extra aandacht aan milieu hebben gegeven hebben we extra punten toegekend. 

Verwerking: getest op meerdere aspecten zoals: Gaat het blik lekker open, stinkt de verf? Strijkt hij lekker uit, hoe is de vloeiing, hecht 'pakt' de verf lekker. Maximaal 15 punten te verdienen in deze score.

Prijs: we proberen een rapportcijfer te maken op basis van de prijs-kwaliteitsverhouding. het is nogal logisch dat een topproduct van 100 euro beter is dan een tuinbeits van 15 euro. Dus: duurder, dan minder punten. Voor deze beoordeling gaan we uit van: onder 20 euro per liter: 10 punten, vanaf 20: 9, vanaf 30: 8, vanaf 40: 7 vanaf 50: 6, vanaf 60: 5, vanaf 70: 4, vanaf 80: 3, vanaf 90: 2, vanaf 100: 1. Uiteraard gaan we uit van de prijzen van het moment van testen.

Duurzaamheid: bij buitenverf is uiteraard het belangrijkste hoe lang het meegaat. Om goed te kunnen vergelijken hebben we van alle soorten Ral7021 genomen, of zo dicht mogelijk in de buurt.

De testresultaten zijn genoteerd na 20 maanden, met daarin twee winters. Na deze periode hebben we met de originele verf een ruime 'vlek' opgezet op het plankje om afwijkingen te kunnen constateren. Er is gescoord op:

Kleurbehoud: maximaal 15 punten.

Dus: des te meer verkleurd, des te minder punten. 

Glansbehoud: maximaal 20 punten

Dus des te dichter de glansgraad bij het origineel, des te meer punten.

Overschilderen nodig? maximaal 30 punten.

Is het dringend noodzakelijk om over te schilderen? Ja, dan aftrek.

 

NB: de scores zijn bepaald door producten onderling te vergelijken, we hebben het niet over een wetenschappelijk labtest.