Testmethode Zwarte Beits

Zo hebben we de zwarte buitenbeits getest:


Als testondergrond hebben we geschaafd vurenhouten plankjes gebruikt. De plankjes zijn met ongeveer eenzelfde hoeveelheid beits behandeld, in twee lagen. We konden hier niet exact dezelfde hoeveelheid opmeten omdat sommige producten dun, andere weer wat dikker zijn. We zijn dus uitgegaan van twee lagen zoals de gebruiker het zou opbrengen.

Op deze manier scoren we de resultaten:

Informatie op het blik en milieu: max 5 punten

We hebben de informatie gecheckt, op aspecten als: aantal m2, verdunning, schoonmaakinfo, gevaren en milieu, pictogrammen, en leesbaarheid.

Adviesprijs voor 1 liter, max 20 punten.

We testen de producten op prijs/kwaliteitverhouding. Dus: des te goedkoper des te meer punten. We rekenen met de adviesprijs voor een liter, berkend vanaf de kleinste verpakking. meestal een 750ml.

0-15 euro: 20 punten, 15-20: 15, 20-30: 10 punten, meer dan 30 euro: 5 punten.

Dekkracht en impregnerend vermogen: max 15 punten

We vergelijken de stalen en geven aan de hand daarvan punten voor de dekkracht. Extra punten voor een hoog indringend vermogen.

Verwerking, max 10 punten

We scoren op spetteren, of het product erg stinkt, of het blik open en weer dicht wil, of het lekker wegsmeert, enz.

Duurzaamheid, max 40 punten

De testplankjes worden weggelegd in onze testomgeving buiten, na een jaar worden de resultaten onderling vergeleken. In de 2022 test is nog geen score voor duurzaamheid toegekend, ieder product heeft de beginscore van 40 punten.

Algemeen resultaat max 10 punten

Ook zwarte buitenbeitsen hebben een behoorlijk verschil in eindresultaat, als in mooi/niet mooi. glans/geen glans, gedekt/niet gedekt. Dus daar is een aparte score voor.

 

Opgeteld komen er vrij hoge scores uit, maar dat komt uiteraard omdat iedere beits dezelfde score krijgt voor duurzaamheid. We proberen de plankjes zo te be(mis)handelen dat we volgend jaar (2023) na de winter hier de eerste conclusies aan kunnen verbinden.

Fabrikanten die een beits willen laten testen kunnen uiteraard een voorstel doen.